Tervan tie
Elämyksiä Tervan tiellä
Matkalla tapahtuu
Matkapäiväkirja
Tuliaistuotteet
Palveluhakemisto
Suomi English Rus De

Hylkeenpyytäjät | Tervanpolttaja Mikko Kyllönen | Oulujärven merirosvot | Kainuun jättiläiset | Hailuodon, Montan ja Manamansalon jättiläiset |

Hylkeenpyytäjät

Hyljelöytö Tyrnävänlahdelta

Vuonna 1936 Tyrnävänlahdelta Oulujoen tehtaiden savikuopasta löydettiin hylje, joka on ajoitettu noin 4000 vuoden taakse. Hylkeitä lähdettiin pyytämään kaukaakin mantereelta ehkäpä koiravaljakkojen vetämällä reellä. Oulujokilaakson alueelle hukatut muinaistavarat säilyivät hyvin merenpohjan savimaassa. Sieltä niitä on aikojen saatossa löydetty sattumalta. Muinaisjalakset ja keramiikkalöydöt ovat muinaisen metsästäjän päiväkirjamerkintöjä.

Jättiläisten kirkkoja

Hylkeenpyytäjät saattoivat käyttää jättiläisten kirkoiksi kutsuttuja suorakaiteen tai soikion muotoisia kiviaitauksia metsästyspaikkoina hylkeenpyynnissä. Usein nämä paikat sijaitsevat soiden kiertämillä ja ympäristöstään korkeammilla kivikkokankailla, joilla on luonnostaankin vallin tapaisia kivirakkoja. Oulujoenlaakson molemmin puolin niitä on monia, mutta jokilaaksossa vain Muhoksella Jättiläissaaressa ja hieman pohjoisempana Ylikiimingissä Vuoton Innonkosken kankaalla, Linnansaaressa ja Luola-aholla.


Kajaanin ammattikorkeakoulu Kainuu Pohjois-Pohjanmaan liitto Pohjois-Pohjanmaan liitto