Tervan tie
Elämyksiä Tervan tiellä
Matkalla tapahtuu
Matkapäiväkirja
Tuliaistuotteet
Palveluhakemisto
Suomi English Rus De

Hylkeenpyytäjät | Tervanpolttaja Mikko Kyllönen | Oulujärven merirosvot | Kainuun jättiläiset | Hailuodon, Montan ja Manamansalon jättiläiset |

Tervanpolttaja
Mikko Kyllönen

Tervanpolttaja ja runonlaulaja

Tervanpolttaja ja runonlaulaja Mikko Kyllönen kulki monet kerrat tervankuljetusmatkoillaan Lentiiran kylän Hämeenahosta Ouluun. Runonlaulutaitonsa hän oli oppinut vienankarjalaisilta runonlaulajilta. Asuihan hän itärajalla Karjalan puolen Miinoen kylästä Suomeen tulevan vanhan laukkurien reitin varrella.

Kyllösen runolaulua saatiin talteen sattumalta. Perinteen arvostajana hän oli vuonna 1935 lähettänyt Kainuun museoon lapsuudenaikaisen tuohitorvensa. Mukaan hän oli liittänyt itse tekemänsä runon. Museossa työskennellyt Maisteri H.W. Claudelin kiinnostui runoniekasta ja lähetti runon V.A. Koskenniemelle. Tämä arvioi runon korkeatasoiseksi kirjoittaen mm.: "Siinä miehessä on paljon enemmän runoilijaa kuin useimmissa, jotka julkaisevat kirjoja." Koskenniemi lähetti Kyllöselle oman runokirjansa omistuskirjoituksella, jossa sanotaan: "runoilijalta runoilijalle".

Runo tervankuljetusmatkasta

Claudelin jatkoi kirjeenvaihtoa Mikko Kyllösen kanssa ja sai tältä 337 säettä sisältävän kalevalamittaisen runon, joka kertoi tervankuljetusmatkasta Ouluun. Tämä runo julkaistiin kokonaisuudessaan Kalevassa ja Kajaani -lehdessä. Sen pohjalta tehtiin myös radio-ohjelma tervansoudusta.


Kajaanin ammattikorkeakoulu Kainuu Pohjois-Pohjanmaan liitto Pohjois-Pohjanmaan liitto