Tervan tie
Elämyksiä Tervan tiellä
Matkalla tapahtuu
Matkapäiväkirja
Tuliaistuotteet
Palveluhakemisto
Suomi English Rus De

Hylkeenpyytäjät | Tervanpolttaja Mikko Kyllönen | Oulujärven merirosvot | Kainuun jättiläiset | Hailuodon, Montan ja Manamansalon jättiläiset |

Kainuun jättiläiset

Jättiläisten maa

Kainuuta on kutsuttu myös Jättiläisten maaksi. Kansanrunoudesta löytyy viitteitä jättiläisiin, joiden jalan jäljet ulottuvat syvälle Oulujärven historiaan. Kainuuta on kutsuttu Jättiläisten maaksi. Kristfrid Ganander (1741-1790) julkaisi Mythologia Fennica -opuksen 1789. Kirjan mukaan hirmuinen ja vahva jättiläinen nimeltään Kaleva oli 12 pojan isä. Väinämöisen ja Ilmarisen uskotaan olleen Kalevan poikia. He asuivat isänsä kotipaikkakunnalla Paltamossa. Kolme suomalaismiestä lukeutuu kymmenen maailman pisimmän ihmisen joukkoon. Euroopan pisimpien miesten sukujuuret johtavat Paltamoon ja Puolangalle.

Pitkä-Taneli

Daniel Cajanus (247,5 cm) syntyi Paltamossa 1703. Pitkänä suomalaisena tunnettu ja arvostettu Pitkä-Taneli työskenteli useissa eurooppalaisissa sirkuksissa. Suhteellisen varakas Cajanus kuoli 46 vuoden ikäisenä Hollannissa 1749.

Moilas-Lauri

Lauri Moilanen (246,3 cm) syntyi Puolangalla 1886. Moilas-Lauri muutti neljän vanhana perheensä mukana Amerikkaan. Myös Moilanen työskenteli hetken aikaa sirkuksissa. Finnish Giant kuoli jättiläisille tyypillisesti nuoressa iässä vuonna 1913. Väinö Johannes Myllyrinne (246-251,4 cm) syntyi Helsingissä 1909. Hänen äitinsä oli kotoisin Paltamosta. Myllyrinne kiersi ympäri Eurooppaa sirkuksessa ja ammattipainijana. Jättiläiseksi hän eli poikkeuksellisen vanhaksi ja kuoli 54-vuotiaana Järvenpäässä 1963.

Talas-Eera

Paikallinen kuuluisuus Erik Karppinen eli Talas-Eera (1859-1903) oli isokokoinen ja voimakas mies. Jättiläisestä kerrottuja tarinoita on koottu kirjoihin. Rauhallinen ja pidetty Kainuun voimamies toimi Kajaanissa markkinapoliisina. Vanhemmat velipuolet seilasivat Oulujärven merirosvoina 1860-luvulla. Talas-Eera on haudattu Paltaniemen vanhalle hautausmaalle.


Kajaanin ammattikorkeakoulu Kainuu Pohjois-Pohjanmaan liitto Pohjois-Pohjanmaan liitto