Tervan tie
Elämyksiä Tervan tiellä
Matkalla tapahtuu
Matkapäiväkirja
Tuliaistuotteet
Palveluhakemisto
Suomi English Rus De

Hylkeenpyytäjät | Tervanpolttaja Mikko Kyllönen | Oulujärven merirosvot | Kainuun jättiläiset | Hailuodon, Montan ja Manamansalon jättiläiset |

Hailuodon, Montan ja Manamansalon jättiläiset

Hailuodon ja Manamansalon Hiisiniemen synty

Hailuotoon liittyy jättiläisestä kertova perinnetarina. Tarinan mukaan: "Jättiläinen kulki hiekkapussin kanssa rantavedessä. Säkki halkesi ja hiekka valui mereen muodostaen Hailuodon saaren." Erään Manamansalon saaren syntyyn liittyneen tarinan mukaan: "Neljä jättiläistä otti Paltamosta valtavan maakaistaleen ja lähti kantamaan sitä lounaaseen. Yksi jättiläisistä uupui taakkansa alle ja väsyneenä hellitti otteensa tiuskahtaen: Hiisi vie häntä kantamahan!" Näin olisi kuulemma Hiisiniemi syntynyt. Maakaistaleen loiskahtaessa Oulujärveen, se oli heilahtanut ensin toiselle puolelle, minkä takia Hätilän seutuville kasautui runsaasti kiviä.

Montan tarina

Montan tarinan mukaan: "Pyhäkosken ensimmäinen laskija oli Montta-niminen, mustaverinen, pitkä, solakka ja idästä päin tullut taitava koskenlaskija, joka pelästytti pahasti Pyhäkoskella asuneet jättiläiset. Se, ettei joen yläjuoksulle ollut syntynyt asutusta, johtui juuri näistä jättiläisistä, jotka vartioivat tarkasti joella liikkuvia veneilijöitä. Pyhäkosken virta oli niin kiivas jättiläisillekin, että vaikka he muut kosket sauvoivat istualtaan, Pällin kohdalla heidänkin oli aina noustava ruuhessa polvilleen.

Kun Montta sitten eräänä aamuna lasketti Pyhäkoskesta, jättiläiset jäykistyivät paikoilleen eivätkä pystyneet liikkumaan ennen kuin Montta joutui koskenhaltijan asettamaan pyörteeseen ja hukkui. Samalla kuitenkin tapauksen ennustaja, Rakankallion luolassa asunut tietäjä-äijä vaipui hengetönnä maahan. Siitä jättiläiset ymmärsivät valtansa päättyneen ja astuivat vuoren sisään, kaiketi jonnekin nykyisen jättiläisvoimalaitoksen kohdalle."


Kuva: Olli Cavén, Museovirasto

Kajaanin ammattikorkeakoulu Kainuu Pohjois-Pohjanmaan liitto Pohjois-Pohjanmaan liitto